Care sunt efectele negative ale consumul de cafea
Cafeaua se numara printre primele cinci alimente cu un continut foarte mare de antioxiodanti. Avem nevoie de acesti antioxidanti, deoarece incetinesc procesul de imbatranire
si protejeaza corpul de mediul poluant in care traim. Numeroasele
cercetari care s-au facut de-a lungul timpului au demonstrat ca atunci
cand este consumata in cantitati mici si fara sa existe probleme
medicale serioase, cafeaua poate sa aduce beneficii pentru organism.
insa, mai exista si reversul medaliei care arata ca in unele cazuri
cafeaua poate sa faca rau, in special atunci cand ai probleme
digestive, stare permanenta de oboseala, disfunctii ale tiroidei,
tulburari hormonale sau probleme cu glandele suprarenale.
Iata care sunt efectele negative ale consumul de cafea:
1. Genereaza foarte mult acid
Dupa ce bei cafea stomacul produce o cantitate mare acid
clorhidric, in special daca o consumi pe stomacul gol. Acidul clorhidric
este necesar in corp pentru digestia proteinelor, insa cantitatea lui
scade pe masura ce bei foarte multa cafea.
Acest lucru va crea probleme digestive precum indigestie, gaze
intestinale si balonare accentuata, deoarece proteinele nu sunt bine
digerate.
2. Arsurile la stomac sunt mai puternic resimtite
Consumul de cafea poate sa inrautateasca problemele pe care le au
cu refluxul gastrointestinal. Potrivit specialistilor, cafeaua relaxeaza
sfincterul esofagian, astfel ca acidul din stomac va urca si va irita
peretii esofagului. Senzatiile de arsura sunt intens resimtite.
3. Agraveaza simptomele sindromului de colon iritabil si ale gastritei
Daca ai deja aceste probleme este de preferat sa exluzi cafeaua din
meniul tau, deoarece ea nu va face decat sa-ti inrautateasca simptomele
suparatoare. Anumite enzime din cafea favorizeaza reactiile
inflamatorii, diareea, balonarea, crampele si gazele intestinale.
4. impiedica buna digerare a alimentelor
Se pare ca anumite substante din cafea impiedica digestia completa.
Asta inseamna ca stomacul elibereaza in intestinul subtire alimentele
nedigerate complet, iar acest lucru impiedica evacuarea lor eficienta si
le permite sa intre in stare de putrefactie. Acest lucru este foarte
nociv pentru sanatate, deoarece se creeaza un mediu toxic in care
bacteriile rele se dezvolta si creste riscul de inflamatii. Aceste
inflamatii predispun corpul la boli grave, precum ar fi cancerul.
5. Afecteaza absorbtia mineralelor
Mangeziul, calciul, zincul si fierul sunt esentiale pentru sanatate, insa consumul de cafea interfereaza cu absorbtia lor.
6. Stimuleaza crizele de fiere
Daca ai pietre la fiere este recomandat sa nu consumi cafea.
Potrivit specialistilor, cafeaua stimuleaza contractia vezicii biliare
si aparitia durerilor.
7. Poate sa aiba un efect laxativ foarte puternic
in anumite cazuri cafeaua stimuleaza peristaltismul intestinal si are un efect laxativ foarte puternic.
Poate ti se pare ca e de bine, insa se pare ca acest efect este
unul foarte agresiv pentru mucoasa tractului gastrointestinal. Astfel
nutrientii nu mai sunt corect absorbiti, iar riscul de inflamatii este
unul foarte ridicat. Efectul poate sa fie acelasi chiar daca vei consuma
sortimente decofeinizate de cafea.
8. Cu cat este mai prajita cu atat are un nivel mai ridicat de acrilamida
Acrilamida este o substanta cancerigena care se formeaza atunci
cand boabele de cafea sunt prajite la o temperatura ridicata. Se pare ca
nivelul de acrilamida este cu atat mai ridicat cu cat boabele sunt mai
prajite si inchise la culoare.
9. Amplifica stresul si starea de tensiune
Un consum exagerat de cafea nu te va face mai energica, ci
favorizeaza eliberarea in corp a hormonilor stresului. Cortizolul,
epinefrina si norepinefrina accelereaza ritmul cardiac, cresc tensiunea
arteriala si amplifica starea de tensiune si stres.
10. Creste riscul de a suferi un atac de inima
Numeroase studii au demonstrat ca in special in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, un consum ridicat de cafea creste de patru ori riscul de a suferi un atac de inima.