Faraonul egiptean Akhenaten, primul Mesia de pe Terra
Akhenaten este considerat unul dintre cei mai importanți ai Egiptului antic. Pentru că s-a implicat atât de mult în schimbarea perspectivei asupra vieții, cât și asupra religiei, Akhenaten este considerat primul Messia de pe Terra.
Akhenaton a fost un faraon din Dinastia a XVIII-a (1379-1362 î.Hr.). El a înlocuit religia politeistă a Egiptului cu un sistem monoteist, ridicându-l pe zeul discului solar Aton la rangul de zeu unic al Egiptului. În cadrul reformei sale, a construit un oraș nou unde a mutat capitala regatului. După moartea sa, succesorul său Tutankhamon a restaurat vechiul cult politeist, memoria faraonul rebel fiind eliminată sistematic.
Epoca sa a fost una dintre cele mai controversate. Se știe relativ puțin despre copilăria sa. Se presupune că ar fi crescut în Teba (azi Luxor). A urcat pe tron între 16 și 24 de ani. Este posibil să fi fost atunci deja căsătorit cu Nefertiti, femeia care a avut o mare influență în epoca sa.
Datorită pasiunii sale ieșite din comun în acele vremuri pentru idolatrizarea unui singur zeu, cei mai mulți dintre egiptologi îl consideră precursorul lui Moise sau Avram. Interesant este faptul că Akhenaton susținea în timpul vieții sale că „există un singur zeu și acesta este tatăl meu”.
Evident că faraonul egiptean nu se referea la tatăl său biologic, ci la Dumnezeul creator al lumii. Este posibil ca cei doi să fi avut o relație mult mai strânsă decât s-ar putea crede, în condițiile în care Akhenaton le spunea supușilor săi că îl poate vizita pe Dumnezeu ori de câte ori dorește.
Această afirmație îl ridică pe Akhenaton la rangul de Mesia, primul trimis al lui Dumnezeu pe Terra pentru a-i învăța pe oameni care este adevărul absolut și a urma drumul dorit.
În anul 9 (1344/1342 î.Hr.), Akhenaton a consolidat regimul atonist, declarând că Aton va fi nu numai zeul suprem, ci numai Dumnezeu, o zeitate universală, și interzice închinarea la toate celelalte, inclusiv la venerarea idolilor. Atonismul a pus astfel bazele monoteismului, credința într-un singur Dumnezeu . Aton a fost abordat de Akhenaton în rugăciuni, cum ar fi Imnul Mare pentru Aton : „O Zeu al Soarelui, în afară de Tine nu este nici unul”.
El a pornit la o campanie de ștergerea pe scară largă a numelor zeilor tradiționali, în special cele de Amun. Unele zeități din curtea să le-au fost schimbat numele lor pentru a le elimina din patronajul altor zei și să le plaseze sub Aton (sau Ră, cu care Akhenaton l-a asimilat Aton). Cu toate acestea, chiar și la Amarna, unii curtenii păstrau numele de Ahmose iar un artist cunoscut care a sculptat celebrul bust a lui Nefertiti a fost numit Tutmose („copil al lui Thoth”).
Mulţi istorici și teologi asociază atonismul cu iudaismul, făcând legătura între istoria domniei lui Akhenaton cu povestea Exodului biblic.