Pentru prevenirea cancerului la stomac, legumele albe, printre care cartofii,
ar constitui un scut extrem de eficient in acest sens, conform unui
studiu realizat de cercetatori chinezi, relateaza marti metronews.fr.
Ca regula generala se stia ca fructele si legumele sunt cei mai buni aliati in prevenirea cancerului. Se pare ca si cele mai controversate vegetale au
efecte pozitive asupra sanatatii. Studiul realizat de cercetatori de la
Universitatea Zhejiang arata ca cel stigmatizat adesea pentru numarul
mare de calorii sau indicele glicemic ridicat, cartoful, ar putea avea
un efect protector in privinta prevenirii cancerului la stomac. La
consumatorii de legume albe s-a observat un risc cu 33% mai mic sa
dezvolte un astfel de cancer.
Pâna sa ajunga la aceasta concluzie, cercetatorii au comparat
rezultatele a 76 de studii desfasurate in Statele Unite, Europa si Asia.
In total au fost observate 6.316.385 persoane timp de 11 ani. Prin
urmare este cel mai vast studiu intreprins pâna in prezent in privinta
legaturilor dintre alimentatie si cancerul la stomac.
Conform cercetarilor, nu exista o influenta directa a consumului
general de legume si cancerul la stomac. In schimb, cartofii, dar si
celelalte legume albe, cum ar fi telina, conopida, andivele si prazul
reduc cu 33% riscul de aparitie a bolii.
"Nu ar fi indicat sa ne lipsim de cartofi. Intr-o alimentatie
echilibrata este important consumul de feculente la fiecare masa",
afirma Maxime Messegue, dietetician. Cei care alunga cartofii din
regimul lor alimentar din cauza amidonului continut si, prin urmare, a
indicelui glicemic potential ridicat, fac o greseala. "In cazul in care
cartofii sunt consumati in cantitati rezonabile (circa 200 de grame) si
alaturi de legume, nu constituie nicio problema", adauga dieteticianul.
Este important insa si felul in care se pregateste. Astfel, in
locul cartofilor prajiti si al felurilor cu sos ar trebui preferata
fierberea in apa sau la aburi. "Cartofii copti in coaja sunt interesanti
din punct de vedere nutritional fiindca sunt bogati in fibre, minerale
si vitamina C", spune Maxime Messegue. Printre alimentele care ar putea
constitui factori agravanti in ceea ce priveste cancerul la stomac
figureaza carnea industrializata, alcoolul si alimentele bogate in sare,
la care se adauga fumatul, incheie AFP.
cartofii
fructele
informatii utile
legumele
legumele albe
news
prevenirea cancerului
sanatate
stomac