loading...

De ce faci carcei? Vezi principalele motive

De ce faci carcei? Vezi principalele motive

 Cârceii sunt crampe musculare foarte dureroase, care apar brusc şi dispar doar după ce muşchiul s-a relaxat. Află totul despre cârcei. Vezi motivele pentru care apar şi află cum să scapi de ei.
Aproape toţi oamenii au cel puţin câţiva de-a lungul vieţii. Aşa că toată lumea ştie ce înseamnă un cârcel: muşchiul se contractă (e tare şi umflat) fără să vrei şi oricât te-ai strădui, nu poţi să-l relaxezi.
Între timp, suporţi dureri puternice şi nu mai poţi folosi membrul respectiv. De obicei e vorba despre unul din picioare, căci cârceii apar cel mai des la nivelul gambei, coapsei şi tălpii.
O astfel de crampă, pentru că un cârcel este o crampă musculară, poate să dureze câteva secunde, câteva minute sau poate chiar mai mult de un sfert de oră. Poate să cuprindă un muşchi întreg, o parte a lui sau un grup de muşchi.
Deşi cârceii sunt, în general, o problemă a adulţilor, mai ales a celor în vârstă, pot să apară şi la copii.
De ce faci cârcei? Vezi principalele motive
Cârceii repetaţi pot fi o urmare a unor afecţiuni, a unor accidentări (de exemplu, în cazul fracturilor osoase) dar, de obicei, cauzele sunt mai puţin grave şi pot fi prevenite.
Sportivii amatori care exagerează cu mişcarea pot avea crampe musculare, fie în timpul activităţii fizice, fie la câteva ore după. Acelaşi lucru ţi se poate întâmpla dacă stai mult timp în aceeaşi poziţie sau într-o poziţie nefirească.
Şi deshidratarea ar putea da startul cârceilor. Pierzi rapid apă din corp prin transpiraţie dacă faci sport într-un mediu foarte cald şi transpiri mult sau dacă iei preparate diuretice. Odată cu apa se duc şi electroliţii, sodiu şi potasiu, dezechilibrele lor fiind o altă cauză a cârceilor.
Dar poate una din cele mai cunoscute cauze este lipsa calciului, la care se poate adaugă şi carenţa de magneziu. Dacă lipseşte din corp oricare din cele două minerale, creşte excitabilitatea, atât a muşchilor cât şi a terminaţiilor nervoase care îi controlează.
S-a constat că şi carenţa unor vitamine din grupul B poate să ducă direct sau indirect la cârcei.
Cârceii care te trezesc din somn noaptea
Un caz special sunt crampele nocturne care te trezesc din somn, în cazuri grave chiar de mai multe ori pe noapte. Despre cauzele lor nu prea se ştiu multe. Este posibil să fie provocate de anumite mişcări involuntare din timpul somnului. De exemplu, dacă stai în pat şi îndrepţi degetele picioarelor către în jos, este posibil să apară o crampă la muşchiul gambei.
În acest caz, pentru a scapa de cârcel este indicat să faci mişcarea opusă, adică să tragi degetele, împreună cu toată laba piciorului, către tine.
Un alt remediu foarte bun pentru crampe, oriunde ar fi ele localizate este masajul uşor sau aplicarea unei comprese calde.
Sfaturi practice pentru a scăpa de cârcei
Dacă faci mult sport, ai grija să nu exagerezi cu mişcarea şi să faci exerciţii de stretching înainte şi după antrenament.
Atunci când cârceii sunt cauzaţi deshidratării (după ce ai transpirat mult, dacă ai luat diuretice) trebuie refăcut echilibrul electroliţilor. Este de ajuns să bei mai multă apă, iar la nevoie te poate ajuta o băutură pentru sportivi, care conţine, pe lângă apă, şi minerale.
Dacă nu consideri că eşti deshidratată şi nici nu ţi-ai suprasolicitat muşchii în ultimul timp, este posibil să ai o carenţă de calciu sau magneziu, dar acest diagnostic îl poate pune doar medicul.
Când ţi se confirmă bănuiala poţi lua un supliment cu calciu şi vitamina D sau unul cu magneziu.

Author:

Facebook Comment