loading...

Planta care trateaza tusea

Planta care trateaza tusea

Nu as fi cunoscut niciodata denumirea de mipola data unei bauturi cu actiune expectoranta, bacteriostatica si antiseptica, daca in biblioteca mea nu as fi pastrat si carti cumparate de prin 1978, care imi starneau interesul, dincolo de cele pe care le achizitionam in mod obisnuit (beletristica, filozofie, psihologie, critica literara…).

Ma refer la lucrari ce aveau in vedere modul de tratare in mod natural, practic, a diferitelor boli, intr-o vreme cand nu-mi erau deloc pe plac medicamentele.

Una dintre ele, aparuta in format mic, asa cum erau toate celelalte din colectia “Caleidoscop” (Editura Ceres, 1977) mi-a venit din nou la indemana. Spun din nou, fiindca am mai folosit-o si in alte materiale puse la dispozitia citititorilor comunitatii “secretele”.

Este vorba de “Mierea si sanatatea”, cartulie semnata de dr. Nic. M. Mihailescu. In ea am intalnit termenul mipola, despre care va spuneam la inceput. Probabil, numele bauturii a fost dat de catre apicultori, din moment ce cartea are in atentie mierea si beneficiile ei.

Cum preparam mipola, cum o intrebuintam, ce actiuni farmaco-fiziologice are, care sunt indicatiile si contraindicatiile bauturii

Ca ingrediente folosim: 50 g de miere, 150 ml infuzie de patlagina, 1 lingurita de suc de lamaie, 1 galbenus proaspat.

Facem o infuzie din frunze de patlagina, lasam sa se raceasca, scurgem si amestecam cu o lingurita de miere pana la omogenizare.

Se da sugarilor (pana la varsta de 4-5 luni) cate o lingurita de 5-6 ori pe zi, timp de 4-5 zile, dupa care se poate da o cantitate marita, dublata (pana la varsta de 12 luni).

Copiilor mai mari li se poate da cate o lingura de 3-6 ori pe zi. Adultii pot consuma pana la 300 ml pe zi, timp de 2-3 zile.

Se recomanda a se administra calduta. La copiii mai mari si la adulti se poate adauga intr-un pahar cu 50 ml de mipola un galbenus proaspat, marind in felul acesta efectul linistitor, calmant al licorii.

Mentionam de actiuni farmaco-fiziologice. Prin continutul ridicat de substante cu actiune expectoranta, bacteriostatica si antiseptica din frunzele de patlagina, potentate de actiunile similare ale mierii, bautura produce fluidificarea secretiei bronsice, usurand eliminarea ei si calmand tusea.

Indicatii si contraindicatii

Dr. Nic. Mihailescu recomanda folosirea mipolei la sugari si copii mici, data fiind eficienta sa ridicata si toxicitatea redusa, dar poate fi la fel de recomandata la orice varsta, in infectiile respiratorii insotite de tuse. Bautura este contraindicata doar persoanelor ce nu suporta mierea.

Author:

Facebook Comment