Nalba este o planta medicinala foarte valoroasa
Hippocrate considera nalba ca fiind o plantă medicinală valoroasă. Egiptenii antici o foloseau în bucătărie, iar europenii mâncau nalbă până să descopere spanacul și salata verde. În medicina naturistă, este de ajutor în afecțiuni respiratorii și este eficientă în combaterea infecțiilor.Există mai multe specii de nalbă, în scop terapeutic fiind folosite mai ales nalba de pădure, nalba mare, de grădină și mică. Fitoterapeutul Ovidiu Bojor scrie în cartea sa, „Plante și miresme biblice“, că dintre toate speciile, cea de pădure (Malva sylvestris) excelează la capitolul substanțe active conținute.
De la plantă, se folosesc atât florile, cât și frunzele și rădăcina. Acestea conțin cantități variabile de mucilagii, antocianoizi, vitaminele A, B1, B2 și C și au efect emollient, antiinflamator și expectorant.
Tratează bolile respiratorii
Mucilagiile din nalbă aduc beneficii în caz de afecțiuni ale aparatului respirator, cum sunt faringitele, laringitele, traheitele și bronșitele. Efectul pozitiv al nalbei poate fi potențat dacă o combini cu extract de eucalipt. Planta poate fi utilizată și ca laxativ ușor, dar și în inflamații ale mucoaselor gastrointenstinale și ale vezicii urinare.
Pe cale externă, gargara cu nalbă ameliorează simptomele amigdalitelor, iar băile cu plantă ajută în inflamațiile mucoaselor oculare, vaginale și rectal. În plus, are proprietăți benefice în arsuri, zgârieturi, abcese, furunculoză, inflamațiile ale pielii și înțepături de insecte.
Mod de administrare în diferite boli
Nalba tratează zeci de afecțiuni încă din antichitate, fiind apeciată de greci și romani. Și în Vechiul Testament scrie despre ea, de unde rezultă că această plantă are virtuți terapeutice recunoscute de multă vreme.
Ideal este ca preparatele din nalbă să se ia, pe cât posibil, după indicația medicului fitoterapeut. Te poți ghida și după recomandările oferite de medicul fitoterapeut Mihai Alin Scralat, în cartea sa „Mic tratat de fitomedicină“, despre dozajul în anumite boli.
1. Inflamații ale căilor urinare. Simptomele bolilor de rinichi pot fi ameliorate cu decoctul dintr-o linguriță de răzătură de rădăcină uscată de nalbă la 200 ml de apă, care se fierbe câteva minute. E bine să bei 2 cești de decoct pe zi, până la vindecare.
2. Tuse, astm, inflamații ale căilor respiratorii. Pentru aceste afecțiuni este indicată infuzia din nalbă. Pentru a o prepara, ai nevoie de 1 lingură de flori și frunze uscate, peste care adaugi 200 ml de apă clocotită și o lași deoparte, acoperită, un sfert de oră. Se bea fracționat pe parcursul zilei câte 1 linguriță. De asemenea, infuzia combinată de nalbă cu soc este un calmant eficient al tusei, bronșitei și laringitei. Ai nevoie de părți egale de flori de nalbă și de soc, din care iei 1 lingură și o amesteci cu 200 ml de apă clocotită. Ca să se combine substanțele active, se lasă cana acoperită 15 minute. Din această infuzie, care are proprietăți emoliente și expectorante, se beau 1-2 căni pe zi, în funcție de cât de severe sunt afecțiunile.
3. Constipație.Tulburările de digestive precum constipațiile pot fi combătute cu tinctură din flori și frunze de nalbă. O poți achiziționa din magazinele naturiste sau o poți face în casă, din 20 g de frunze și flori, care se lasă la macerat 2 săptămâni în 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Din această compoziție se iau 50 de picături, seara, la culcare.
4. Picioare umflate. Reții apă în țesuturi și îți simți picioarele obosite? Cataplasmele cu nalbă relaxează mușchii, îmbunătățesc circulația periferică și reduc senzația de picioare grele. Trebuie să fierbi nalba, planta întreagă cu tot cu rădăcină, și să aplici pe locul afectat, apoi să bandajezi zona.
5. Boli de piele. Cu infuzia din flori de nalbă, pe care o faci dintr-o jumătate de linguriță de flori la 200 ml de apă clocotită lăsată un sfert de oră la răcit, cu capac, se aplică comprese pe zonele cu probleme sau se fac spălături locale. În popor, în caz de furuncule și abcese se folosesc cataplasmele cu rădăcină de nalbă fiartă în lapte.
6. Infecții vaginale. În caz de infecții precum candida, se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi (dimineața și seara) cu macerat la rece din nalbă. Acesta se prepară din 4 linguri de rădăcină de nalbă decorticată și mărunțită la 250 ml de apă fiartă și răcită, care se lasă deoparte cel puțin o jumătate de oră.
Sirop care calmează tusea
În caz de tuse, bronșită sau laringită, sunt de ajutor siropul, infuzia și decoctul din nalbă. Pentru a prepara siropul, ai nevoie de 3 lingurițe de rădăcină mărunțită, pe care le pui la macerat timp de o oră cu 15 ml de alcool de 50 de grade și 300 ml de apă. După ce se strecoară amestecul, se fierbe cu 300 g de zahăr, până ce se dizolvă și rămâne un lichid gros. Se iau câte 1-2 lingurițe la 2-3 ore.