loading...

Mananca peste si nu vei suferi de depresie

Depresia afectează 350 de milioane de oameni la nivel mondial, dintre care trei milioane de români, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii are previziuni sumbre în privinţa înmulţirii cazurilor celor afectaţi de depresie, estimându-se ca în 2020 această boală să urce pe locul doi în topul afecţiunilor populaţiei lumii. De aceea, se caută soluţii pentru stoparea fenomenului şi ameliorarea simptomelor persoanelor căzute în depresie, un studiu recent subliniind importanţa pe care peştele şi fructele de mare o au în acest sens. S-a demonstrat că Acizii graşi Omega 3 ajută creierul să funcţioneze normal în situaţii de criză, având o influenţă directă asupra hormonilor sexuali feminini estrogen şi progesteron. Totodată, Omega 3 modifică activitatea neurotransmiţătorilor dopamină şi serotonină, numiţi şi „hormoni ai fericirii”, cu rol esenţial în instalarea depresiei.
Ştiaţi că?
Acizii graşi Omega 3 au trei componente esenţiale: acid eicosapentenoic (EPA), acid docosahexenoic (DHA) şi acid alfa-lipoic (ALA). Cele mai bune surse de EPA şi DHA sunt cele marine (somon, ton, macrou, hering etc.), în timp ce ALA se regăseşte în nuci, soia, avocado, ulei de măsline şi seminţe de in. Pe de altă parte, dieta mediteraneană oferă un echilibru mai bun între Omega 3 şi Omega 6 şi recomandă combinarea peştelui şi a fructelor de mare cu cereale integrale, legume şi fructe proaspete, usturoi, dar şi un consum moderat de vin.
Cercetătorii australieni demonstrează, într-un studiu publicat în American Journal of Epidemiology, rolul extrem de important pe care Acizii graşi Omega 3 îl au în prevenirea, ameliorarea şi chiar tratarea depresiei. Astfel, consumul de peşte de cel puţin două ori pe săptămână reduce riscul de depresie cu până la 25%, însă acest efect a fost observat doar în cazul femeilor.
Pe de altă parte, cotidianul britanic „Daily Mail“ citează studii care acordă Omega 3 beneficii în ameliorarea depresiei şi în cazul bărbaţilor, cu peste 20% în cazurile studiate. „În cazul femeilor, fiecare porţie de peşte adăugată în meniul săptămânal a dus la reducerea cu 6% a riscului de depresie în perioada imediat următoare. Femeile care mâncau regulat peşte mai mult de două ori pe săptămână prezentau un risc cu 25% mai mic de a suferi de depresie în perioada imediat următoare comparativ cu cele care mâncau peşte mai rar de două ori pe săptămână“, se precizează în studiul cercetătorilor australieni.
Oamenii de ştiinţă recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, de preferat o porţie de peşte gras pe săptămână, cum ar fi macrou, ton proaspăt, somon şi sardine. Crustaceele şi peştele alb sunt, de asemenea, alimente bogate în nutrienţi şi în minerale esenţiale, cum ar fi zincul şi iodul.
Beneficiile consumului de acizi graşi Omega 3
- Nu doar că previn bolile de inimă, dar protejează şi împotriva depresiei, demenţei, cancerului sau artritei.
- Reduc toate inflamaţiile din organism (inflamaţia vaselor de sânge, a articulaţiilor etc.).
- Reduc grăsimile nesănătoase din sânge şi pot scădea plăcile de aterom (depuneri de lipide) din interiorul vaselor de sânge.
- Au un efect stabilizator asupra inimii, reducând riscul aritmiilor.
- Limitează dezvoltarea plăcii în interiorul vaselor de sânge şi are efecte anticoagulante, prin urmare Omega 3 previne afecţiunile cauzate de cheaguri sau de artere blocate.
- Reduce simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD).
- Scade riscul de dezvoltare a Alzheimerului.
- Ameliorează simptomele schizofreniei.
- Reduce riscul apariţiei cancerului de colon, cancerului de sân şi cancerului de prostată.
- Ameliorează durerile menstruale.
- Previne îmbătrânirea prematură, ameliorează ridurile şi menţine pielea tânără şi fermă pentru mai mult timp.
- Scade colesterolul. Persoanele care consumă alimente bogate în Acizi graşi Omega 3 au un nivel mai ridicat de colesterol bun HDL.
- Reduce tensiunea arterială, persoanelor cu hipertensiune fiindu-le recomandat să consume zilnic ulei de peşte.
- Riscul de accident vascular este redus cu 50% în cazul persoanelor care consumă cel puţin 6 grame de ulei de peşte săptămânal.
- Creşte nivelul de calciu din organism.
- Protejează împotriva depresiei postpartum.
- Îmbunătăţeşte memoria.
- Ajută la dezvoltarea funcţiilor cognitive şi motorii ale fetusului dacă este consumat de femeile gravide.

Author:

Facebook Comment