Margarina a fost preparată sau inventată pentru prima oară de chimistul francez Hipppolyte Mège Mouriès, în anul 1860 și era o sursă importantă de grăsimi ce înlocuia untul, mult mai scump. Ce-i drept, margarina era considerată “untul săracilor”, deoarece era consumată, în special, de cei care nu își permiteau să ia unt.
Din ce este făcută margarina – apărută prima oară în 1860
Chimistul bătea seul de vacă cu sare și lapte, îl lăsa la răcit și apoi îl frământa pentru a deveni tartinabil. Se poate spune că era un fel de grăsime pe pâine. Margarina a intrat puternic pe piață în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, din cauza faptul că untul era mult prea scump. În SUA, aceasta a fost brevetată în 1870 și de atunci s-a extins în toată lumea.Deși s-a vehiculat mult timp informația conform căreia margarina ar avea aceeași compoziția ca a plasticului, aceasta se obține astăzi prin amestecul uleiurilor vegetale (de rapiță, in, floarea-soarelui) cu o cantitate mică de grăsime vegetală de cocos sau palmier și apă. Se pare că procesul de hidrogenare, folosit pentru prepararea margarinei în trecut se făcea responsabil de efectele dăunătoare asupra sistemului cardiovascular.
Din ce este făcută margarina – ce conține margarina tartinabilă preparată astăzi
Margarina tartinabilă de astăzi nu mai conține grăsimi trans, grăsimi ce sunt responsabile cu creșterea colesterolului și dezvoltarea bolilor de inimă, ci conțin grăsimi naturale nesaturate și esențiale omega 3 și 6. Așadar, se poate spune că margarina poate fi consumată cu încredere, în special cele de calitate care au un aport însemnat de Omega 3. Margarina este cât se poate de sigură, dacă vă asigurați că nu conține grăsimi trans, doar acestea predispun la bolile de inimă. Grăsimile hidrogenate trebuie trecute explicit pe etichetă, deci puteți evita tipurile de margarină ce conțin aceste grăsimi.Din ce este făcută margarina – margarina folosită în cofetării și patiserii poate fi periculoasă
Margarina tartinabilă, care se întinde ușor pe pâine este recomandată cu încredere de către nutriționiști, cu atenționarea că în cantități mari îngrașă. Margarina pentru gătit, care se folosește de obicei în prăjituri și aluaturi este mai consistentă și are mai multe grăsimi, de aceea nu este recomandat consumul zilnic.Dacă ar trebui să ne ferim de margarină, margarină industrială sau margarina folosită în patiserii este cea periculoasă, deoarece aceasta conține de cele mai multe ori grăsimi hidrogenate.