loading...

Cum iti influenteaza culorile personalitatea?

Cum iti influenteaza culorile personalitatea?

Te-ai gândit vreodată cum ar arăta lumea dacă nu am putea s-o vedem decât în alb și negru? Nu-i așa că totul ar părea anost și lipsit de farmec? Culorile joacă un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi, deseori influențându-ne comportamentul.

Dar oare știai că bunăstarea noastră fizică și mintală poate fi influențată de culori? În acest articol îți vom prezenta secretele nebănuite ale psihologiei culorilor.Citește în continuare și o să le afli.

Fiecare culoare are propriile sale proprietăți unice. Mai jos îți vom prezenta câteva dintre efectele remarcabile pe care diferitele culori le pot avea asupra noastră și cum putem profita de acestea pentru a ne atinge obiectivele pe care le stabilim în viața noastră de zi cu zi.
Roșu

Roșu este culoarea cea mai vibrantă și ce captează atenția cel mai ușor. Această culoare are proprietatea de a ne stimula glandele suprarenale și neuronii. Deoarece este atât de captivantă, roșu este o culoare ideală atunci când vrem să ieșim la plimbare sau să facem exerciții, pentru că ea ne energizează și ne sporește rezistența.

Pe lângă faptul că face parte din culorile excitante, roșu este și un simbol al iubirii și pasiunii. Mai multe studii au demonstrat faptul că bărbații găsesc mult mai atrăgătoare femeile care se îmbracă în roșu. Deci, dacă îți place această culoare, o poți folosi pentru a-ți accentua trăsăturile, la fel ca un ruj sau un accesoriu de păr.

Dar ai grijă: expunerea excesivă la roșu ne poate face să ne simțim stresați, frustrați sau chiar nervoși.
Galben

Atunci când ne gândim la galben, de obicei prima senzație ce ne cuprinde este căldura soarelui, motiv pentru care această culoare funcționează de minune ca antidepresiv. Dacă ne expunem la culoarea galben, organismul nostru eliberează un neurotransmițător numit serotonină, ce este strâns legat de sentimentul de fericire.

Mai multe studii au demonstrat că această culoare sporește puterea de concentrare și stimulează sistemul nervos. Dacă ai de vopsit un birou sau orice spațiu unde va fi nevoie să-ți dezlănțui talentul creativ, culoarea galben este o variantă pe care ar trebui să o iei în considerație.

Pe de altă parte, bebelușii tind să plângă mult mai mult în camerele vopsite în galben, iar, în astfel de medii, multe persoane au dificultăți de concentrare sau insomnie. Și, nu în ultimul rând, multe alimente au această culoare, iar mai multe studii sugerează că galbenul ne poate stimula metabolismul.
Albastru

Mai multe studii sugerează că albastrul este una din culorile ce pot stimula creativitatea minții umane și, în plus, a fost dovedit că aceasta poate avea un efect calmant. Însă, expunerea prelungită la culoarea albastru poate provoca depresiesau tristețe.

Albastrul este asociat cu răceală, dar și cu seriozitatea și caracterul oficial, motiv pentru care această culoare este deseori folosită în cadrul logourilor adoptate de diferite companii.

Creierul nostru percepe obiectele albastre ca fiind mai ușoare ca greutate, ceea ce explică de ce halterele mici de la sălile de forță sunt în general vopsite în această culoare. Nefiind o culoare comună în rândul alimentelor, albastru este deseori asociat cu otrava și ne poate face să ne pierdem pofta de mâncare (ideal dacă ții regim).
Negru

Această culoare simbolizează autoritatea, puterea, inteligența și cunoașterea. De mult timp asociată cu eleganța și oferind un efect de slăbire, negrul este cea mai populară dintre culorile folosite în industria modei.

În plus, negru mai sugerează și îndrăzneala și agresivitatea, motiv pentru care este deseori folosită de echipele sportive ce vor să-și intimideze adversarii (cum ar fi echipa de rugby All Blacks din Noua Zeelandă).
Alb

Albul este cea mai neutră dintre toate culorile, fiind aproape un sinonim cu puritate și curățenie. Rochiile de mireasă, hainele pentru bebeluși și uniformele medicilor și a asistentelor medicale—toate aceste sunt albe în mod obișnuit.

Această culoare ne poate da, simultan, o senzație de curățenie și sofisticare, iar în același timp va lumina orice încăpere, răspândind o atmosferă de calm.
Verde

Verdele este culoarea naturii și, grație efectului său calmant și a aspectului plăcut, este folosită în cadrul designului interior mai mult decât orice altă culoare. Această culoare reduce stresul și captează atenția, motiv pentru care multe școli își dotează sălile de clasă cu table verzi.

De asemenea, clienții tind să petreacă mai mult timp—dar și să cheltuiască mai mulți bani—în magazinele cu un decor verde.
Roz

De obicei asociată cu feminitatea, rozul este cea mai romantică dintre toate culorile. Rozul este cunoscut pentru abilitatea sa de a calma firile anxioase și a reduce anxietatea, motiv pentru care mulți părinți decorează camerele copiilor lor cu această culoare—din același motiv, anumite închisori vopsesc pereții spațiilor comune în roz.

Oricât de mult ai încerca, îți va fi foarte greu să te enervezi într-o încăpere roz, pentru că mușchii tăi cardiaci vor avea un timp de răspuns mai lent.
Mov/violet

De mult timp asociat cu regalitatea, luxul și sofisticarea, culoarea mov conferă oricărei persoane care o poartă un aer de avuție și eleganță. Această culoare încurajează gândurile profunde și spiritualitatea.

În plus, a fost demonstrat faptul că movul este benefic pentru persoanele care au probleme sexuale, ceea ce-l face să fie o culoare ideală pentru orice dormitor conjugal.
Portocaliu

Foarte stridentă, oferind beneficii asemănătoare cu cele ale galbenului, portocaliul este una din cele mai bune culori pe care le poți alege dacă vrei să-ți îmbunătățești dispoziția și să fii mai vigilent. Combinată cu roșu, o să fii treaz și plin de energie toată ziua!

Portocaliul stimulează apetitul dar și activitatea mintală, ceea ce-l facă să fie o culoare foarte utilă dacă trebuie să înveți pentru un examen.

Author:

Facebook Comment