Chimionul este samanta uscata a plantei Cuminum cyminum,
din aceeasi familie cu patrunjelul, respectiv Apiaceae, originara din
estul Mediteranei si pana in India. Semintele de chimion, atat macinate
cat si intregi, prezente in fructul uscat al plantei, se folosesc in
bucataria multor popoare. Au si multe utilizari medicinale – in special
datorita abilitatii acestora de a vindeca infectiile si de a ajuta sistemul digestiv.
Semintele de chimion sunt de culoare galben-maronie si se folosesc
ca si condiment datorita aromei specifice. Chimionul da mancarurilor o
aroma naturala si calda – motiv pentru care este nelipsit in multe
retete de sosuri, tocanite, supe si preparate cu chili.
Chimionul nu se foloseste doar pentru aroma distinctiva, ci si in
scopuri medicinale. In Sanscrita, chimionul este denumit Jira, ceea ce
inseamna “care ajuta cu digestia” si este una dintre cele mai
mentionate plante in Biblie. Nici nu este de mirare, pentru ca
semintele de chimion sunt considerate benefice pentru bolile de inima,
hemoroizi, inflamatii, insomnie, stari de voma, sistem imunitar slabit
si infectii virale.
Cuminaldehida, cymena si terpenoidele sunt componentele volatile
principale din semintele de chimion. Acestea sunt surse excelente de
fibre alimentare, minerale esentiale precum fier si calciu, complexul de
vitamine B si vitamine antioxidante.
O lingura de seminte intregi de chimion contine:
22 calorii
1 gram grasime
zero grame colesterol
10 miligrame sodiu
3 grame carbohidrati
1 gram fibre alimentare
zero grame zahar
1 gram proteine
In plus, mai contin:
76 unitati internationale vitamina A (2 % din DZR)
5 miligrame vitamina C (1 % din DZR)
2 miligrame vitamina E (1 % din DZR)
1 miligrame tiamina (1 % din DZR)
3 miligrame niacina (1 % din DZR)
1 miligrame riboflavina (1 % din DZR)
4 miligrame fier (22 % din DZR)
2 miligrame mangan(10 % din DZR)
56 miligrame calciu (6 % din DZR)
22 miligrame magneziu (5 % din DZR)
30 miligrame fosfor (3 % din DZR)
107 miligrame potasiu (3 % din DZR)
1 miligrame cupru(3 % din DZR)
3 miligrame zinc (2 % din DZR)
11 Beneficii ale semintelor de chimion
Ajuta Digestia
Thymolul, un compus al chimionului, este cunoscut pentru abilitatea
de a stimula glandele care secreta acizii, bila si enzimele. Aceasta
stimulare ajuta la digestia alimentelor in stomac si intestine.
Hemoroizii apar ca urmare a unei presiuni exercitate asupra venelor
din zona anusului si a rectului si 75 % dintre oameni vor suferi de
hemoroizi la un anumit moment in viata. Presiunea asupra venelor poate
cauza umflaturi, dureri si sangerari. Una din cauzele majore ale
hemoroizilor este constipatia; pentru ca semintele de chimion sunt
bogate in fibre, acestea ajuta in mod natural hemoroizii prin stimularea
sistemului digestiv. Semintele de chimion au si proprietati antifungice
si antimicrobiene, de aceea, daca exista si o infectie , un simptom
frecvent al hemoroizilor, chimionul va trata si aceasta problema.
Chimionul ajuta digestia prevenind formarea gazelor pe tractul
gastrointestinal. Proprietatile carminative combat flatulenta, care
poate duce la dureri de stomac sau presiune la nivel abdominal.
Stimuleaza sistemul imunitar
Vitamina C din semintele de chimion face din mirodenie un bun
stimul pentru sistemul imunitar. Vitamina C este benefica pentru
persoanele cu un sistem imunitar scazut ca urmare a stresului. Avand in
vedere ca stresul este ceva obisnuit in societatea de azi, un consum
adecvat de vitamina C poate fi un instrument util pentru mentinerea
starii generale de sanatate.
Prin consumul de alimente cu vitamina C poti combate inflamatia,
reduci presiunea arteriala, riscul de atac de cord si accident vascular,
combati stresul oxidativ care duce la cancer si mentii sanatatea
pielii.
Trateaza tulburarile respiratorii
Semintele de chimion actioneaza ca expectorant si anticongestiv;
ajuta la curatarea mucusului de pe caile respiratorii, din plamani,
bronhii si trahee. Actioneaza si ca un stimulant si dezinfectant, astfel
incat, dupa eliberarea cailor respiratorii, pot ajuta la vindecarea
cauzei initiale a congestiei.
Astmul, de exemplu, este o boala respiratorie care produce spasme
musculare ale bronhiilor, inflamand captuseala plamanilor si marind
productia de mucus – ceea ce duce la o incapacitate de a respira. Este
cauzat de regula de poluare, obezitate, infectii, alergii, sport, stres
sau dezechilibre hormonale. Prin imbunatatirea restrictiei bronhice,
semintele de chimion sunt un remediu natural pentru astm.
Contribuie la sanatatea pielii
Vitamina E din semintele de chimion actioneaza ca antioxidant.
Vitamina E intareste peretii capilari ai pielii. Imbunatateste
hidratarea si elasticitatea, actionand ca un nutrient natural
anti-imbatranire. Studiile au aratat ca vitamina E ajuta la reducerea
inflamatiei atat in corp cat si pe piele, mentinand pielea tanara si
sanatoasa.
Aceste proprietati antioxidante sunt eficiente cand esti expus la
fum de tigara sau raze ultraviolete ale soarelui, protejand pielea de
cancer. Vitamina E cu vitamina C combat impreuna inflamarea pielii dupa
expunerea la radiatii cu UV si pot fi utile in tratarea naturala a
semnelor de eczeme si acnee. Un alt beneficiu al vitaminei E este ca
stimuleaza procesul de vindecare al pielii. Pentru ca accelereaza
regenerarea celulara, poate fi folosita in tratarea cicatricilor, a
acneei si ridurilor; poate contribui la un aspect al pielii mai sanatos
si mai tanar.
Datorita proprietatilor antifungice si antibacteriene, chimionul este util si in prevenirea si tratarea infectiilor pielii.
Trateaza insomnia
Orice adult poate suferi de insomnie la un moment dat, insa unii
sufera de insomnie pe termen lung (insomnie cronica). Printre cauzele
principale ale acesteia se numara stresul, indigestia, durerea si alte
afectiuni medicale.
Din fericire, un consum adecvat de vitamine, in special complexul
de B-uri, precum si mentinerea unei bune sanatati digestive sunt
modalitati de tratare ale insomniei fara medicamente. Chimionul ajuta
digestia, eliminand balonarea si disconfortul, care pot impiedica
somnul. In plus, semintele de chimion calmeaza si trateaza tulburarile
cognitive.
Previn diabetul
Semintele de chimion contribuie la prevenirea diabetului reducand
sansele de hipoglicemie, sau nivelul redus de zahar in sange.
Hipoglicemia poate provoca o serie de simptome, precum transpiratie,
tremurat, slabiciune fizica, o proasta coordonare, dificultati de
vorbire, confuzie, pierderea cunostintei si crize. Riscul hipoglicemiei
este mai crescut la diabeticii care au mancat mai putin decat de obicei,
au facut mai multa miscare decat de obicei sau au consumat alcool.
Un studiu din 2005 publicat in Revista de chimie alimentara si
agricola sugereaza ca unul dintre componentii principali ai chimionului,
cuminaldehida, poate fi un compus principal si un agent nou in
terapiile contra diabetului datorita capacitatii de a imbunatati
toleranta la glucoza.
Are proprietati antivirale si antibacteriene
Semintele de chimion combat infectiile virale si bolile si, in
acelasi timp, pot preveni racelile comune sau starile gripale, actionand
ca un dezinfectant si agent antiviral. Semintele de chimion au fost
testate chiar si pe E. coli, o bacterie ce traieste in mod normal in
intestinele oamenilor si animalelor sanatoase. Cele mai multe specii de
E. coli sunt inofensive sau pot cauza episoade temporare de diaree. Insa
unele tulpini mai agresive pot cauza crampe severe abdominale, diaree
cu sange si stari de voma.
Un studiu din 2008 a investigat mecanismul antibacterian al
carvacrolului si thymolului, doua dintre componentele din semintele de
chimion, pe E. coli. Studiul a folosit un tratament cu 200 miligrame
care a dovedit ca thymolul si carvacrolul ofera efectul antimicrobian
dorit contra E. coli.
Constituie o sursa bogata de fier
Fierul joaca un rol critic in corp, iar ficatul si maduva spinarii
pot stoca fier in caz de nevoie. Fara fier, principalele celule ale
muschilor, numite mioglobine, nu pot retine oxigenul. Fara oxigen,
aceste celule nu pot functiona corespunzator, ducand la slabiciune la
nivelul muschilor. Creierul este si el dependent de oxigen pentru o
functionare corespunzatoare; in lipsa fierului, creierul nu poate primi
cantitatea de oxigen necesara — ducand la o memorie slaba,
productivitate redusa si apatie. Din aceasta cauza, alimentele bogate in
fier ca semintele de chimion pot scadea riscul unor tulburari cognitive
ca Alzheimer sau dementa.
Semintele de chimion sunt si un adaos nutritiv pentru cei ce sufera
de anemie. Anemia este o problema asociata cu celulele de hemoglobina
care transporta oxigenul in corp. Cand corpul nu poate duce suficient
oxigen la nivelul celulelor sau tesuturilor, se simte slabit si obosit.
Datorita prezentei fierului in semintele de chimion, acesta poate servi
ca tratament natural pentru anemie si combate simptome precum oboseala,
anxietate, o proasta functionare cognitiva si probleme digestive.
Este o sursa buna de calciu
Calciul este folosit pentru transmiterea nervilor, coagularea
sangelui, secretia hormonilor, contractarea musculara si reducerea
presiunii arteriale. Alimentele bogate in calciu, ca semintele de
chimion, contribuie la relaxarea muschilor tensionati; de fapt, calciul
este critic pentru adolescenti si tinerii pana la varsta de 20 de ani
pentru ca este perioada in care oasele se consolideaza si corpul atinge
un maximum in ceea ce priveste masa osoasa. Cu cat este mai mare masa
osoasa, cu atat se poate amana mai mult osteoporoza sau pierderea masei
osoase la o varsta inaintata.
Osteoporoza apare cand fisurile sau zonele slabite din interiorul
osului pot provoca fracturi, dureri si o cocoasa Dowager. O cauza majora
a osteoporozei este deficienta nutritionala, de aceea consumul regulat
de seminte de chimion bogate in nutrienti, pe langa alte alimente
recomandate pentru combaterea si/sau prevenirea osteoporozei , vor mari
masa osoasa si reduce sansele de aparitie a acestei boli dureroase.
Ajuta la detoxifiere
Componentele din semintele de chimion, cuminaldehida, thymolul si
fosforul, sunt agenti de detoxifiere foarte buni. Fosforul contribuie la
detoxifierea corpului prin urinare si excretie. Este importanta pentru
functionarea rinichilor, iar acestia joaca roluri esentiale de reglare
in corp. Pe langa eliminarea toxinelor prin urina, inlatura si
moleculele organice in exces din sange. Iar pentru a echilibra nivelul
de acid uric, sodiu, apa si grasimi din corp, rinichii si alte organe
digestive depind de electroliti precum fosfor, potasiu si magneziu.
Previne cancerul
Datorita vitaminelor C si A pe care le contin, semintele de chimion
au proprietati anticarcinogene. Vitamina A, de exemplu, se stie ca
stimuleaza sistemul imunitar si previne stresul oxidativ. Conform unui
studiu efectuat la Universitatea din York, consumul de vitamina A poate
contribui la tratarea unor forme de cancer datorita abilitatii vitaminei
de a controla celulele maligne din corp. Un alt studiu din 2007
publicat in Revista americana din nutritie clinica sugereaza ca un
consum ridicat de vitamina A si retinol pot reduce riscul de cancer
gastric.
Cum se folosesc semintele de chimion
Semintele de chimion se pot achizitiona de la magazinele naturiste,
supermarket sau online. Este recomandabil sa cumperi chimion organic si
de la o firma de incredere. Semintele se gasesc si macinate, insa
incearca sa le prajesti sau sa le infuzezi in ulei mai intai, vei
observa diferenta. Semintele intregi de chimion sunt comestibile si pot
fi consumate fara niciun risc pentru sanatate. Semintele intregi sau
macinate se pastreaza intr-un recipient etans, din sticla. Ca si restul
condimentelor, e bine sa fie pastrate in locuri racoroase si ferite de
lumina.
Pentru a praji semintele de chimion, trebuie puse intr-o tigaie
timp de cinci minute. Acestea trebuie prajite pana emana aroma, apoi se
iau de pe foc pentru a nu se praji prea tare. Le poti, de asemenea,
infuza in ulei fierbinte. Se lasa in ulei incins pana cand incep sa
pocneasca. Uleiul va pastra o aroma de pamant.
Aroma chimionului prajit este mai intens si complex decat chimionul
macinat. In plus, dau o textura crocanta, foarte potrivita mancarurilor
consistente. Se poate adauga chimion in practic orice fel de mancare.
Adauga chimion la cartofi si ceapa, supe mai groase, sosuri de rosii,
hummus si tocanite. Nu are o aroma prea intensa si ofera mancarii un
gust cald si intens.
Utilizari ale chimionului in bucatarie
Chimionul se poate folosi intreg sau macinat. Se poate folosi
oricum, de aceea e bine sa incerci ambele variante si vezi pe care o
preferi.
Un fel de mancare in care se poate folosi este humusul. Asa cum
s-a mentionat mai sus, chimionul se poate folosi si in supe, mai ales in
cele de fasole sau cu legume.
Posibile “efecte secundare”
Semintele de chimion pot fi consumate regulat fara riscuri;
studiile arata ca sunt sigure si cand sunt consumate pe cale orala in
scopuri medicinale.
Chimionul poate incetini coagularea sangelui, de aceea e mai bine
sa fie evitat de persoanele cu afectiuni ce tin de sistemul circulator.
La unele persoane chimionul poate scadea nivelul de zahar din sange, de
aceea e bine sa monitorizezi eventuale semne de scadere a glicemiei si
tine sub control zaharul din sange daca suferi de diabet si consumi
chimion. In cazul unor interventii chirurgicale chimionul poate
interfera cu gestionarea glicemiei in timpul si dupa terminarea
interventiei, de aceea e bine sa se evite consumul de chimion cel putin
doua saptamani inainte de orice operatie.
